söndag 20 oktober 2019

Läsuppdrag till Diamantjakten

Efter höstlovet får mina elever nya häften med läsuppdrag som sträcker sig fram till jullovet. Häftena är väldigt omtyckta av såväl elever som föräldrar så vi fortsätter på detta koncept.




Word-filer

onsdag 16 oktober 2019

Mattegåtor

Dessa mattegåtor gick hem hos klassen idag som sprang runt på skolgården med fullt fokus och stort engagemang. På sin lapp har de en gåta. Svaret är krypterat med antingen en summa eller en differens. Det gäller att hitta talet som ger summan/differens för att få den bokstav som ska stå ovanför.







tisdag 15 oktober 2019

Spöklyktor

När mörkret smyger sig på myser vi med dessa spöklyktor på morgonen.




söndag 13 oktober 2019

Kubiska höstträd

Kubiska träd a la Krokotak.



GOTW - Bärnsten

Tack vare att en förälder fiskade upp en stor klump på 100 kg som misstänktes vara bärnsten hade vi en riktigt intressant GOTW idag. Vi lärde oss om bärnsten och Doggerland. Som grädde på moset fick barnen i klassen varsin bit att ta hem. Troligtvis det äldsta föremålet de har hemma, omkring 15 000 000 år gammalt.







Escape room Halloween

Jag har gjort mitt livs första Escape room som klassen ska få testa till Halloween. Vi ska ha en Halloween fest sista dagen innan höstlovet och som uppstart till den tänkte jag testa detta. Häxan Surtant har stulit snaxet till festen. Genom att lösa svenska- och matteuppgifter i Google formulär och ett hemligt meddelande så har klassen chansen att hitta snaxet. Hoppas att alla bitar faller på plats som de ska och att klassen tycker det är skojigt (och lärorikt).







 Testa gärna själv om du vågar...

Google dokument med instruktioner
Youtube klipp med introduktion och instruktioner till eleverna
Hemligt meddelande som leder till snaxet
Google formulär 1
Google formulär 2

fredag 10 maj 2019

Studiebesök på Öckerö hembygdsgård

Idag har vi besökt Öckerö hembygdsgård som samlat massor med saker från förr i tiden. De har bland annat i iordningställt en gammal skolsal. Sittandes i dessa gamla bänkar och omgivna av saker från förr fick vi lyssna på hur det var att gå i skolan för omkring 100 år sedan. 


lördag 20 april 2019

Stavningsstafett

Som rörispaus gick vi på skolgården och tränade på att stava sj-ljudet i en stafettlek. 
Bilderna låg utklippta på ena sidan och spelplanen på på den andra. 
Eleverna sprang och hämtade en bild och skulle lägga den på rätt plats utifrån hur ordet stavas.
När de var klara sa de till så rättade en vuxen. De bilder som låg fel fick de springa tillbaka och lägga i muggen igen för att åter börja hämta bilderna och lägga dem på rätt plats. 





Glad påsk

Med denna musikvideo från vår dag med Påsk-kul vill vi önska alla en riktigt 
GLAD PÅSK!


The three billy goats Gruff

Tredje och sista sagan vi ska jobba är Bockarna Bruse. Snart är det dags att börja förberedelserna inför teateruppsättningen. 



Vill du också jobba med sagan hittar du dokumentet här:


Titanic

Nu när Nyckeln till skatten är slut kommer vi läsa Diamanttjuvar på Titanic istället.
Har gjort ett häfte med information om vad som ska läsas och frågor som är kopplade till det vi läst. 
Titanic blir dessutom det sista större temat på detta läsår. Vi ska läsa faktatext som finns i två olika nivåer och skriva en spännande berättelse som utspelar sig ombord på Titanic. 





Här kan du ladda ner materialet gratis om du är sugen på att testa:





söndag 17 mars 2019

Forntiden

Nu börjar vårt arbete med forntiden närma sig sitt slut. Utöver en hel del praktiska moment, filmer m.m. har vi läst mycket i "Boken om SO" och jobbat med detta häfte.





torsdag 14 mars 2019

Faktatext om fladdermusen

Här kommer en ytterligare en faktatext att läsa, besvara frågor om samt skriva en egen text om.
Fladdermöss är djur som fascinerar många människor, inklusive mig själv.




onsdag 13 mars 2019

Forntidsstafett

Som en repetition av förtiden gick vi ut på skolgården och gjorde en stafett. De jobbade lagvis genom att springa och hämma små lappar som skulle sorteras in på rätt plats. En av veckans höjdpunkter om man frågar eleverna (och fröken).




Järnåldern

Som praktiskt moment när vi jobbade med järnåldern gjorde vi "järnnycklar". som vi hängde i ett läderband. Dessa nycklar representerar att man började göra järn, att man gjorde nycklar och låste in sina saker samt att man hade det magiska järnet runt halsen för att skydda mot monster, olyckor och sjukdomar.




Bronsålderssmycken

Det praktiska momentet i tidsperioden bronsåldern bestod i två olika sorters smycken. Vi gjorde ett armband av toarullar som vi limmade på olika sorters makaroner på och spraymålade. Vi gjorde även halsband av trä-slantar som vi dekorerade med hällmålningar i bronsåldersmotiv och satt i en läderrem.










Faktatext om ekorren

En sista liten repetition på faktatexter innan NP. Vi läser texten, svarar på frågorna 
och skriver en egen faktatext samt illustrerar med en bild. 





Läsuppdrag "Nyckeln till skatten"

Precis som i tvåan fick eleverna läsuppdrag med sig hem i samband med läsläxan även i trean.  För den som önskar finns här den uppdaterade v...